Steeds meer mensen kijken televisie in HD resolutie. Maar wat is HD-tv eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen van HD-tv? En hoe kun je HD-tv ontvangen? Lees snel verder want hieronder leggen we je het uit!

Wat is HD-tv?

HD staat voor High Definition en is de hoogst mogelijke kwaliteit die je kunt krijgen voor beeld op je televisie- laptop of tablet scherm. HD-tv bestaat uit meer pixels (beeldpunten) dan SD-tv (Standard Definition televisie) waardoor het beeld bij HD-tv scherper en gedetailleerder is.

Hoe werkt HD-tv?

HD-tv werkt via een HD tv ontvanger die een signaal ontvangt via een kabel, satelliet schotel of antenne. Vervolgens vertaalt deze het signaal naar een HD taal (signaal) die de televisie kan begrijpen. Soms heb je een losse (extra) HD ontvanger nodig, dit verschilt per kabelbedrijf en tv-aanbieder. Wil je bijvoorbeeld in HD resolutie televisie kijken bij Digitenne? Dan heb je wel een een externe HD ontvanger nodig!

Wanneer kun je televisie in HD resolutie kijken?

Naast een (losse) HD ontvanger is het volgende ook van belang om in HD kwaliteit televisie te kunnen kijken:
  • Je beschikt over een televisie die HD-tv mogelijk maakt. Dit zijn altijd digitale televisies; analoge televisies bieden geen High Definition kwaliteit aan.
  • Daarnaast is het belangrijk dat de tv een digitale ingang heeft. Die is bijna in alle hedendaagse televisies te vinden.

  • HD-tv zenders

    Televisie kijken in de beste kwaliteit mogelijk klinkt natuurlijk super! En gelukkig zijn er genoeg zenders die hun tv-programma's in HD resolutatie aanbieden. Welke HD zenders zijn er dan zoal? Om te beginnen zijn dit standaard Nederlandse zenders: alle NPO zenders (NPO 1, 2, en 3), alle RTL zenders (RTL 4, 5, 7 en 8) en verder natuurlijk SBS6, NET5 en Veronica. Ook zijn er verschillende thema zenders die hun programma's ook in HD resolutie zoals 24 Kitchen, Eurosport, Animal Planet, Fox Sports en Discovery.


    Wat zijn de voordelen van HD-tv?

    Zoals hierboven al werd gezegd hebben High Definition televisies en televisieprogramma’s een hogere resolutie waardoor het beeld scherper en gedetailleerder is. Veel mensen ervaren dan ook bij HD-tv alsof ze zelf live bij het programma aanwezig zijn en genieten daardoor nog meer van hun favoriete tv-programma’s, films en series. Een ander voordeel van High Definition is dat de beeldkwaliteit gelijk in kwaliteit blijft op grote televisies. Een groot beeldscherm met SD kwaliteit geeft een korrelig beeld. Gelukkig heb je met HD op elk beeldscherm topkwaliteit, ongeacht de grootte van het beeldscherm!