DVB-T2: de techniek van Digitenne

Met Digitenne kijk je overal in Nederland draadloos, digitaal tv. Dit gaat via het DVB-T2 signaal. Wat DVB-T2 inhoudt, hoe dat signaal van de zendmast uiteindelijk op jouw beeldscherm terechtkomt en hoe Digitenne dus werkt vertellen we je hieronder. 

Wat houdt DVB-T2 in?

Voordat we uitleggen hoe Digitenne werkt, is het handig dat je eerst begrijp wat DVB-T2 is en waarom wij met deze techniek werken. 

DVB-T2 staat voor Digital Video Broadcasting - Terrestrial 2 en is een geheel draadloze techniek, waardoor je overal in Nederland tv kunt kijken. Daarnaast is het ook de internationale standaard om digitale televisie te ontvangen. Waar deze naam vandaan komt? Alle vormen van digitale televisie worden gereguleerd door de DVB-projectgroep. Deze standaarden zijn publiekelijk en zonder licentie beschikbaar. De bekendste standaarden zijn DVB-S, DVB-H, DVB-C, DVB-T en DVB-T2.

DVB-T2 in Nederland

Tussen 2003 en 2008 werd de DVB-T technologie door Digitenne volledig in Nederland uitgerold. Inmiddels dekt het DVB-T signaal vrijwel heel Nederland. In 2019 is gestart met het gefaseerd ombouwen van het DVB-T netwerk naar het DVB-T2 netwerk. Hierdoor is het mogelijk om televisie in Full HD te ontvangen.

Hoe werkt Digitenne

Dus hoe ontvang je met Digitenne draadloze televisie in Full HD-beeldkwaliteit? 

1. De KPN zendmasten zenden het digitale DVB-T2 signaal uit via de ether

De KPN zendmasten zijn strategisch verspreid door heel Nederland. Via het digitale signaal dat deze zendmasten verspreiden worden Nederlandse radio- en tv-zenders uitgezonden. De zenders van de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) zijn gratis voor iedereen die een DVB-T2 ontvanger of insteekkaart heeft. De overige, commerciële zenders zijn gecodeerd. Om hiertoe toegang te krijgen heb je een DVB-T2 ontvanger van je provider nodig. Deze ontvang je bij je Digitenne installatiepakket.

Controleer direct of je Digitenne kunt ontvangen

signaal ontvanger

2. De Digitenne antenne ontvangt het digitale signaal

Bij je Digitenne pakket zit een kleine binnenantenne van het type DASC. De antenne heeft een ingebouwde signaalversterker waardoor je zelfs als je wat verder van de zendmasten verwijderd staat, toch de mogelijkheid hebt om signaal te ontvangen. De antenne sluit je aan op de Digitenne ontvanger of rechtstreeks op je tv. Zo ontvang je stroom.
Heb je slecht bereik? Dan is de Digitenne montageset voor buiten misschien wat voor je.

Nieuwe tv ontvanger

3. De tv-ontvanger ontvangt & vertaalt het signaal van de antenne

De tv-ontvanger sluit je aan op je tv. Deze ontvangt en vertaalt het digitale antenne signaal naar de taal van je tv. En zo heb jij beeld! 

Naast de tv-ontvanger is ook een insteekkaart beschikbaar. Deze steek je rechtstreeks in de tv. De antenne wordt in dit geval verbonden met de antenne ingang van de tv. Hierdoor kan de tv het antenne signaal ontvangen.

Na aansluiten direct tv-kijken

Volg de stappen voor het aansluiten van Digitenne op je televisie en kijk direct tv! Doordat Digitenne draadloos werkt kun je overal waar de zendmasten bereik hebben tv-kijken. Of je nu onderweg bent in de camper, op de camping staat of thuis op de zolderkamer; het kan overal. Je betaalt enkel voor een TV abonnement wat terug is te zien in de prijs!


Direct Digitenne bestellen

Bekijk onze producten

Full HD digitaal TV abonnement

Compact en overal aan te sluiten. Geen internet of coax kabel aansluiting nodig!

Direct bestellen
€18,- p/mnd

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als mijn signaal slecht is?

Indien je op één van de kanalen geen goede ontvangst hebt, kun je de ontvangst optimaliseren met behulp van de antenne wizard. De antenne wizard is te vinden in het menu van de Digitenne tuner. Druk op de ANT toets van je afstandsbediening (links onderin). Volg de instructies en sluit af door op "Exit" te drukken.

Mocht dit niet werken, dan kun je meer informatie vinden over de antenne wizard op KPN.com. Meer tips om je ontvangstkwaliteit te verbeteren, vind je hier.

Kan ik Digitenne zelf aansluiten?

Aansluiten is echt gemakkelijk. Je kunt het gewoon zelf doen, het kost maar 10 minuten. Je zet de antenne neer en sluit de digitale ontvanger aan op de tv. De zenders worden automatisch in de goede volgorde gezet.

Kan ik de antenne ook buiten gebruiken?

In de Digitenne KPN-pakketten zit een antenne die zowel binnen als buiten te gebruiken is. Bijvoorbeeld op de camping of op de boot. Om te beoordelen of je buiten een beter signaal kunt oppikken, kun je de antenne tijdelijk buiten zetten en goed uitrichten (zie pijl aan onderzijde antenne). Als de antenne buiten een beter resultaat geeft, dan kun je een montageset voor buiten bestellen.