Pasen staat weer bijna voor de deur… en dat betekent dat het ook weer tijd is voor The Passion! Dit muzikaal-Bijbels evenement wordt op de Witte Donderdag voor Pasen gehouden. Dit jaar is dat op 18 april in Dordrecht. Maar wat is The Passion? Wie zitten er allemaal in de cast van The Passion? En welke liedjes worden er zoal gezongen? Wij vertellen het je allemaal in deze blog, dus lees snel verder!


Spring direct naar:


The Passion

The Passion liedjes

The Passion cast

The Passion gemist

The Passion in Concert

The Passion in HD kijken


The Passion

The Passion is een moderne uitvoering van het eeuwenoude paasverhaal over het lijden en sterven van Jezus Christus. Het vertellen van dit paasverhaal wordt afgewisseld met gezang en vindt elk jaar in een andere stad plaats. Dit jaar (2019) dient Dordrecht als decor. Ook tijdens ‘The Passion Dordrecht’ zal het eeuwenoude verhaal weer gecombineerd worden met de historie van de stad waar dit spektakel plaatsvindt. Een van de hoogtepunten is het grote, witte, verlichte kruis dat door 40 personen naar het podium gedragen wordt. Dit kruis weegt meer dan 250 kilogram en is maar liefst 6 meter lang! Achter het kruis lopen ook nog eens 1000 mensen mee in een processie en dat ziet er altijd heel spectaculair uit
The Passion wordt door de EO en de KRO-NCRV georganiseerd. De eerste editie vond plaats in 2011 en was direct een groot succes. Dat het na al die jaren nog steeds een spektakel is bewijzen de kijkcijfers van vorig jaar toen er respectievelijk 3.2 miljoen mensen aan de buis gekluisterd zaten! We zijn dan ook heel benieuwd hoeveel kijkcijfers ‘The Passion Dordrecht’ dit jaar gaat behalen…

The Passion liedjes

Naast het verhaal, staat The Passion ook sterk bekend om de liedjes die gebruikt worden. Deze nummers geven namelijk een moderne twist aan dit klassieke verhaal en ondersteunen tegelijkertijd de lijdensweg van Jezus Christus. Er worden altijd liedjes van grote Nederlandse artiesten gebruikt. Waar moet je dan zoal aan denken? Aan namen als Guus Meeuwis, Marco Borsato, Stef Bos, Nick & Simon, Frank Boeijen en Bløf. Alhoewel het muzikale repertoire per jaar verschilt zijn er altijd nummers die meerdere keren terug komen. Bovenaan deze lijst Zwart-Wit van Frank Boeijen, dit nummer is sinds 2011 elk jaar gebruikt.
Nog een leuk weetje: in de eerste editie werden nummers bijna altijd ongewijzigd gebruikt, maar sinds 2013 worden mash-ups (het gebruik van twee of meerdere nummers door elkaar) steeds populairder.
Ook in 2019 zijn er weer genoeg nummers te horen waarvan er enkele al bekend zijn. Onder andere Treur Niet van Diggy Dex, Vrienden van Marco Borsato, Wen ‘D’r Maar Aan van Anouk en Recht Uit M'n Hart van Jan Smit zullen de revue als ‘ The Passion liedjes’ passeren.
The Passion cast

Naast zijn verhaal en nummers staat The Passion ook bekend om z’n topcast; elk jaar verschijnen er weer andere grote namen op het podium. In 2011 begon The Passion al groots met Do (als Maria), Hanna Verboom, Thomas Berge, Frank Lammers en Syb van der Ploeg (als Jezus). Ook dit jaar ziet de cast er veelbelovend uit; onder andere Edwin Jonker en Edsilia Rombley zullen het podium betreden als Jezus en Maria. Zij worden bijgestaan door Paul Sinha, Lucas Hamming, Porgy Franssen, Martijn Krabbé en Klaas van Kruistum. Moet je nog even gezichten bij (sommige) namen plaatsen? Bekijk dan de video hiernaast, daar stelt de cast zich voor (bron: The Passion YouTube kanaal).

The Passion gemist

The Passion wordt altijd live uitgezonden en is ook dit jaar weer op te zien op NPO 1 of te volgen via NPO Radio 2 (beide om 20:30). Kun je de uitzending niet live volgen? Niet getreurd; via NPO Start kun je deze terug kijken! Benieuwd wat er nog meer op de buis is tijdens Pasen? Bekijk het in onze tv-gids.
The Passion in Concert

Naast de vaste Passion uitzending op donderdag 18 april is er dit jaar ook voor het eerst The Passion in Concert op zondag 20 april! Deze vindt plaats in de Ahoy in Rotterdam en bestaat uit een cast met niemand minder dan Jeroen van Koningsbrugge, Simone Kleinsma en Xander de Buisonjé. Genieten geblazen dus! Bekijk hieronder vast een van de nummers die gedraaid zal worden (bron: The Passion in Concert).

The Passion in HD kijken

Ook bij Digitenne kijk je The Passion nu in HD-kwaliteit!.
Weekendje weg met Pasen? Of je nu op de boot zit of op de camping staat, met Digitenne kijk je overal de leukste televisieprogramma's. Zo mis jij nooit meer wat!

Veel kijkplezier en fijne paasdagen!