Goed nieuws voor Lingo-fans: na 5 jaar komt deze spelshow weer terug op televisie! Het iconische programma ging in 1989 van start, maar stopte in 2014. In 2019 werd Nederland positief verrast toen SBS6 bekend maakte dat ze tóch een nieuw seizoen gaan uitzenden. Wil jij alles over dit nieuwe seizoen én over de nieuwe Lingo presentator weten? Lees dan snel verder!Bron: Tobias Cornelissen

Wat is Lingo?

Lingo is een woorden-spelshow waarin twee teams tegen elkaar strijden. Als het spel begint krijgen beide teams een ‘Lingokaart’ met 25 even of oneven getallen. Het is aan het team om, gedurende het spel, rijtjes van vijf getallen af te strepen. Dit mag zowel horizontaal, als diagonaal of verticaal. De teams mogen getallen afstrepen als ze een woord hebben geraden. Bij Lingo draait het om het raden van zesletterwoorden. Hierbij is alleen de eerste letter van het woord bekend. Raadt een team het woord niet, dan is het andere team aan de beurt. De finale wordt gespeeld door het team met het hoogste aantal punten. Het verliezende team gaat naar huis, met het door hun gewonnen geldbedrag en een troostprijs.

Ook met Digitenne kijk je vanaf maandag 26 augustus naar Lingo.


Bestel direct DigitenneMeer informatie
 

De groene bal bij Lingo

Het spel wordt pas écht leuk wanneer de teams het juiste woord raden, want dan mogen ze een bal pakken. Alle blauwe ballen bevatten een cijfer, en deze cijfers worden op de Lingokaart afgestreept. Staat er geen nummer maar een vraagteken op de bal? Dan mogen de kandidaten zelf kiezen welk nummer ze afstrepen. Nóg belangrijker is de groene bal. Wie vaker naar Lingo kijkt weet dat de aanmoediging ‘Groen! Groen!’ niet kan ontbreken. Met de groene bal wordt de kans op de jackpot namelijk vergroot.
De volgende ballen komen voorbij in Lingo:
  • Groene bal: het team mag nog een bal pakken. Met 3 groene ballen wint het team de jackpot. In tegenstelling tot de blauwe en rode bal, wordt de groene bal niet in een gat gestopt maar blijft deze op de desk van het team liggen.
  • Blauwe bal: het cijfer op de bal wordt op de Lingokaart afgestreept.
  • Rode bal: de beurt gaat automatisch naar het andere team.

JP in Lingo

Jan Peter Pellemans, beter bekend als JP, deed jarenlang de voice-over van Lingo en was jurylid. Hij kondigde de presentatrice en kandidaten aan en keurde woorden goed of juist af. Alhoewel JP nog niet is benaderd voor het nieuwe seizoen, zou hij dat zelf heel graag willen. Hij is helemaal lyrisch over de terugkomst van Lingo en stiekem hopen wij ook dat hij weer in de show verschijnt.

Lingo op SBS6: een nieuwe versie van de klassieke spelshow

Het nieuwe seizoen van Lingo brengt wat veranderingen met zich mee. Zo zijn er nu ook ballen met letters, die in de gloednieuwe, eerste ronde ingezet worden. Al graaiend naar deze ballen raden de kandidaten een puzzelwoord. Zo kunnen de teams hun eerste punten binnenslepen die cruciaal zijn voor het verdere verloop van het spel.


De nieuwe Lingo presentator Jan Versteegh

Van een Lingo presentatrice naar een Lingo presentator

Wie aan Lingo denkt, denkt al snel aan Lucille Werner. Maar met de terugkomst van Lingo rees ook de vraag wie Lingo zou gaan presenteren. Door de verhuizing naar SBS6 wordt deze Lingo presentatrice namelijk vervangen door een nieuwe Lingo presentator: Jan Versteegh. Hij is onder andere bekend van Wie is de Mol (2018), Spuiten en Slikken, 3 Op Reis en Expeditie Robinson. Jan noemt zichzelf een enorme ‘spelletjesfanaat’ en kan niet wachten tot hij Lingo mag presenteren. Wij zijn zeer benieuwd hoe hij het er vanaf gaat brengen, jij ook?

Lingo gemist

Het kan zo zijn dat je een aflevering van Lingo hebt gemist, maar gelukkig kijk je deze terug via de website van SBS6. Kijk je liever iets anders? In onze tv-gids zie je elke dag welke films, series en televisieprogramma’s er op de buis zijn!

Bestel direct Digitenne