Televisie via de lucht ontvangen is met Digitenne heel eenvoudig. En je installeert het ook nog eens makkelijk. Maar hoe werkt tv ontvangen via de lucht met een antenne? In deze blog leggen we je uit hoe een antenne precies werkt.

Van golven naar beeld: hoe werkt een antenne?

Een antenne is simpelweg een elektrisch geleidend object dat kan ontvangen en zenden. De ontvangende antenne, zoals de Digitenne antenne, zet een elektromagnetisch veld om in wisselstroom. Als antenne juist informatie verzend gebeurt dit precies andersom. Het elektromagnetische veld kan bestaan uit radiogolven of een televisiesignaal. De wisselstroom hieruit wordt vervolgens door je radio of decoder op je televisie vertaald naar beeld en geluid.

Welke vorm kan een antenne hebben?

Antennes komen in veel verschillende vormen en maten, afhankelijk van het bereik dat nodig is voor het signaal. De Digitenne antenne is bijvoorbeeld een kleine binnenantenne, omdat je daarmee slechts het DVB-T signaal ontvangt. De KPN zendmast die het Digitenne signaal uitzendt daarentegen, is veel groter. Grote antennes zijn geen prachtige plaatjes in het landschap, daarom zie je steeds vaker dat grote antennes worden vermomd zodat ze bijna niet meer opvallen.

Antenne trivia


  • Wist je dan antennes ook vermomd worden als boom om beter bij de omgeving te passen? 
  • De Arecibo Observatory in Puerto Rico wordt gezien als de grootste antenne ter wereld. Ondanks dat het wordt gezien als antenne is dit geen normale antenne, het is namelijk een radio telescoop. Arecibo Observatory wordt gebruikt voor astrologische studies.
  • Iedere (grote*) antenne in Nederland staan geregistreerd in het antenneregister. Zo reguleert de overheid de antenne-frequenties in de lucht. Gelukkig maar! Want zo kun je altijd jouw radio- of tv-zenders op een vaste FM/AM frequentie vinden. *met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt
    Benieuwd naar het Digitenne televisie-abonnement van maar €18,- per maand?

    Bekijk ons Digitenne abonnement voor thuis

    Wil je de ontvangst verbeteren van de Digitenne antenne?

    Bekijk de Digitenne buitenantenne