Wat is komkommertijd?

Het is nog niet voor iedereen zo ver, maar de zomerperiode is voor de televisiewereld alweer aangebroken. Zo hebben bijvoorbeeld de programma’s De Wereld Draait Door en Pauw al een zomerstop ingelast en wordt Humberto Tan vervangen door Beau van Erven Dorens voor de zomermaanden bij RTL Late Night. Andere talkshows bouwen langzaam af of geven de inhoud een wat rustigere richting. Deze slome tv-periode wordt ook wel komkommertijd genoemd. Maar hoe werkt dit precies?

Komkommertijd, de keuze van de zender

Komkommertijd is geen officiële zomerstop waar zenders zich aan dienen te houden zoals bijvoorbeeld de zomervakanties van scholen. De zenders hebben dus zelf zeggenschap over hoe ze hun programmering willen inrichten. Dit geldt ook voor de publieke omroepen, al zijn hier in de zomer van 2016 wel vragen over gesteld in de Tweede Kamer omdat deze de zomerstop te lang vonden duren en deze wel voornamelijk door de belastingbetaler gesubsidieerd wordt. Als er geen directe aanleiding is om komkommertijd in te luiden, waar heeft de zomerstop dan mee te maken en vooral, waar heeft deze periode zijn naam aan te danken?

Waar komt komkommertijd vandaan

Om de herkomst van komkommertijd te kunnen verklaren moeten we iets dieper de geschiedenis in duiken. Zo vinden we de eerste sporen van komkommertijd aan het einde van de middeleeuwen waarbij de adel in de zomers de steden verliet om te ontkomen aan de zomerse hitte. De kleermakers hoefden hierdoor geen kleding te maken voor de adel, verdienden weinig en hadden alleen maar geld om komkommers te kopen in plaats van vlees. De zomers kenden toen dus al een komkommertijd! Variaties van komkommertijd komen ook in het Noors en Duits voor (Sauregurkenzeit, “Zure bommentijd”). Ook het Frans kent een term voor deze tijd van schaarste, namelijk La morte-saison (“het dode seizoen”), in het Zweeds nyhetstorka (“nieuwsdroogte”) en Engels The silly season (“het dwaze seizoen”).

Tegenwoordig betekent de komkommertijd niet meer dat de adel naar het platteland vertrekt, maar luidt dit een nieuwsarme periode in omdat de politiek en vele anderen op vakantie zijn. Zo worden bijvoorbeeld diefstallen die anders nooit waren gepubliceerd breed uitgemeten in de krant en op het nieuws omdat er niet veel anders te melden valt. Op televisie stoppen veel soaps met een cliffhanger om na de zomer de soap te hervatten en worden veel herhalingen vertoond om toch de kijker van dienst te kunnen zijn.

Hoe overleef ik komkommertijd?

Per september keren programma’s in de reguliere programmering en vorm terug om er weer een vol televisiejaar tegenaan te gaan. Voor nu moeten we alleen wel nog deze periode kunnen overbruggen, dus waar gaan we naar kijken? Digitenne heeft voor jou drie programma’s op een rijtje gezet om de zomer mee door te komen!

Zomer tv tip #1 Zomergasten: met haar oorsprong al in 1988 behoort Zomergasten inmiddels tot de must see’s van de Nederlandse zomers. Gasten als onze premier Mark Rutte, Simone Noort en Ahmed Aboutaleb waren eerder al te gast en gaven een interessant kijkje in hun leven en beweegredenen. Benieuwd naar wie er dit jaar aan de tand zullen worden gevoeld? Check dan vanaf 23 juli elke zondagavond Nederland 2!

Zomer tv tip # 2 RTL Summer Night: RTL Late Night wordt in de zomer omgetoverd tot RTL Summer Night. Terwijl Humberto Tan van zijn zomer geniet, neemt Beau van Erven Dorens het stokje over en speelt op entertainende wijze in op de actualiteiten. Zien? Neem dan vanaf 3 juli van 21:30 tot 23:00u plaats achter de buis met RTL 4.

Zomer tv tip #3 Shark Week: Haaien blijven fascinerend en gedurende deze week worden allerlei documentaires uitgezonden die nieuwe jaagtechnieken, migratiestromen en gedrag van haaien aan bod laten komen. Mega interessant dus en te zien op Discovery Channel van 25 tot en met 31 juli.

Nog niet overtuigd? Check dan hier welke zenders je met Digitenne kunt kijken en stel jouw zomerprogrammering samen!

Ook leuk om te lezen: