Glamping trends 2017 en 2018

Houd je van overnachten in de buitenlucht maar heb je niet zo’n zin in een klamme slaapzak? Vind jij met de wc-rol onder je arm over de camping lopen echt niet meer kunnen? Dan is glamping iets voor jou! Glamping, een samentrekking van ‘Glamorous en Camping’, is een vorm van kamperen waarbij de kampeeraccommodatie en faciliteiten luxer zijn dan bij het traditionele kamperen. Ideaal dus voor kampeerders die in stijl van de buitenlucht willen genieten. In deze blog praten we je bij over de glamping trends van 2017 en 2018. Zo ben je helemaal op de hoogte bent van hoe je kunt ‘glampen’.

Waar komt glamping vandaan?

Glamping lijkt een nieuwe kampeertrend maar eigenlijk dateren de eerste glampers al uit 1100. Mongolische stammen trokken met hun comfortabele tenten van plek naar plek onder de heerschappij van Genghis Khan. Er zijn ook sporen van glampers te vinden uit het Ottomaanse Rijk, waarbij extravagante tenten fungeerden als een mobiel paleis voor de keizer. Hierna bleef glamping vooral onder rijke groepen populair voor ontdekkingsreizen naar Afrika.

Kamperen in luxe

Vanaf 2007 kreeg glamping internationaal een impuls. Tegenwoordig is het aanbod aan accommodaties zeer divers. Zo kun je bijvoorbeeld in een houten lodge, een kubus, een tipi, een safaritent, een vintage caravan, een pod of zelfs een huisboot slapen. Populaire bestemmingen voor glamping: Frankrijk, België, Italië, Slovenië of gewoon in Nederland! Je kunt het je zo gek niet bedenken of het kan met glamping. Je “glampt” op een camping of op een particulier natuurgebied. Kortom, je bent net zoals bij het ouderwetse kamperen dichtbij de natuur. Eenmaal aangekomen hoef je geen energie meer te steken in het opzetten van je tent, of te checken of je caravan wel waterpas staat. Je vakantie kan direct beginnen!

Glampen op Nederlandse bodem

Nederlanders zijn een reislustig volk en behoren zelfs tot de Europese top hierin. Zo worden in 2016 volgens het CBS een kwart van de Nederlandse vakanties doorgebracht op de camping. Opvallend is dat er in 2016 11% minder kampeerterreinen waren dan in 2012. Deze afname is ongeveer gelijk aan de groei van huisjesterreinen op campings, oftewel, standplaatsen waar glampings staan. Campings transformeren dus mee met de glamping trend om aan de veranderende behoeften van de Nederlandse kampeerder te blijven voldoen.

Trends en ontwikkelingen in kamperen en glamping

Glamping trends 2017:

  • Festivals - Hoe leuk als je bijvoorbeeld op Lowlands, Pinkpop of Zwarte Cross je festivaldag kunt afsluiten in je eigen glamping? Snel boeken dus, want het glampen in een glamping is op festivals een groot succes.
  • Sharing economy - Onze zoektocht naar unieke ervaringen zie je ook terug in het glampen, waarbij accommodaties de meest uiteenlopende vormen aannemen en steeds meer op platforms als AirBnB wordt aangeboden. Sharing is caring!
  • Een stukje thuis in je glamping - Doordat de doorsnee glamping van alle gemakken is voorzien, hoef je je ook niet meer druk te maken dat je jouw favoriete tv programma’s moet missen. Met services als Digitenne sluit je jouw tv gemakkelijk aan en blijf je bij.
  • Eco-glamping - Steeds meer campings letten op duurzaamheid en ook daarin biedt glamping uitkomst. Dus bijvoorbeeld een glamping met composttoilet of een extra bijdrage voor het milieu is een trendy manier om een steentje bij te dragen aan het behouden van de natuur.

Glamping trends 2018:

In 2018 wordt de glamping markt nog groter. Het gaat goed met de economie en dus heeft de consument meer te besteden. Glamping eigenaren investeren in mooie en ruime glamping spots.

  • Ruimte en privacy - Ruimte en privacy worden belangrijker. Vakantiegangers willen ultieme rust. Luxe accommodaties worden dan ook op ruime plekken gebouwd waar massatoerisme niet bekend is. De kleinschalige glamping komt meer in trek.
  • Duurzaam kamperen - Thuis letten we op ons stroomverbruik en scheiden we ons afval, maar we willen ook op het milieu letten als we op vakantie zijn. Ecologisch verantwoord glampen wordt nog populairder dit jaar! Veel accommodaties investeren in duurzaamheid en proberen het Green Key certificaat te halen met als doel in 2030 klimaatneutraal te zijn.
  • Pop-up glampings - Hoewel we al aardig gewend zijn aan pop-up stores, zijn pop-up glampings misschien nog niet zo bekend. Dit zijn tijdelijke, vaak kleinschalige, campings waar je een aantal maanden kunt kamperen voordat ze weer verdwijnen. Uniek!

Ben je enthousiast geworden om een tripje in de Nederlandse natuur door te brengen? Glamping is een mooie aanvulling op het kampeeraanbod in Nederland en biedt voor ieder wat wils. Dus: go camping, go glamping!

Ook leuk om te lezen: