Het volgen van wielrennen op televisie wordt steeds populairder. Zo ook de Giro D’Italia, ook wel bekend onder namen als de ‘Ronde van Italië’’ of de ‘Giro’. In mei kan menig wielerliefhebber weer genieten van deze spannende Italiaanse wielerwedstrijd. En ondanks dat de ‘Ronde van Italië’ qua populariteit vaak niet aan de Tour de France kan tippen wordt deze steeds populairder om te volgen (op televisie). Van het klassement tot waar je deze wedstrijd live kunt kijken: wij leggen je alles uit wat je over de Giro D’Italia moet weten.

Spring snel naar:


Giro D’Italia 2019

Giro D’Italia klassement

Giro parcours en etappes

Giro D’Italia live

Wielrennen op tv

Giro D'Italia 2019

De Giro D’Italia zeker geen “broekie” onder de wielerwedstrijden; de eerste wedstrijd vond al plaats in 1909! En ook dit jaar kunnen we weer van de Ronde van Italië genieten. De ‘Giro D’Italia 2019’ belooft dan ook weer veel goeds te worden en voor de nodige spanning te zorgen! De wielerwedstrijd begint dit jaar op zaterdag 11 mei en finisht op zondag 2 juni. Ook dit jaar doen er weer veel grote namen mee waaronder de Nederlanders Tom Dumoulin, Sam Oomen en Robert Gesink. Gaat Tom Dumoulin (winnaar 2017) ook tijdens de Giro D’Italia 2019 weer de roze leiderstrui dragen? Wij zijn benieuwd…

Giro D’Italia klassement

Het klassement van de Giro D’Italia wordt aangegeven met de wielertruien in verschillende kleuren. Er zijn vier verschillende truien, namelijk:
 • De roze trui (Maglia rosa). Dit is de belangrijkste trui en is voor de leider van het algemeen klassement
 • De paarse trui (Maglia ciclamino). Deze is voor de leider in het puntenklassement. Het puntenklassement is een extra klassement waarin de wielrenners punten per etappe krijgen
 • De blauwe trui (Maglia azzurra). Dit is de trui die wordt toegekend aan de beste klimmer in de klim etappes. De wielrenners krijgen hier punten bij de doorkomst van een aantal bergtoppen. De leider, dit is de wielrenner die het snelste is, krijgt de blauwe trui
 • De witte trui(Maglia bianca) voor de jongeren klasse. Dit is de beste wielrenner onder de 25 jaar.
 • Giro parcours en etappes

  Zoals de naam van deze wielerwedstrijd doet vermoeden is het hoofd parcours (vooral) in Italië. Het Giro parcours is, net als elk jaar, opgedeeld in 21 etappes en twee rustdagen. Alhoewel de start van deze wielerwedstrijd soms in het buitenland is, zoals onder andere in Amsterdam (2010) en Jeruzalem (2018), start de Giro dit jaar weer in Italië. Het startpunt in 2019 is Bologna en het eindpunt is Verona. In de video hiernaast vind je een korte introductie van het parcours (de route) van dit jaar (bron: Giro D'Italia YouTube kanaal). Of bekijk het onderstaande schema.

  De 21 etappes (ook wel ritten genoemd) van de Giro D’Italia 2019 zijn:


  Rit Datum Parcoursbeschrijving Lengte in km Omschrijving
  1 11 mei Bologna-
  San-Luca
  18 Tijdrit
  2 12 mei Bologna- Fucecchio 200 Vlak
  3 13 mei Vinci- Orbetello 219 vlak
  4 14 mei Orbetello- Frascati 228 Finish heuvelloop
  5 15 mei Frascati- Terracina 140 Vlakke finish
  6 16 mei Cassino-
  San Giovanni Rotondo
  233 Heuvels
  7 17 mei Vasto- L’Aquila 180 Heuvels
  8 18 mei Tortoreto Lido- Pesaro 235 Vlak
  9 19 mei Riccione- San Marino 34.7 Klimtijdrit
  - 20 mei Rustdag - -
  10 21 mei Ravenna- Modena 147 Vlak
  11 22 mei Capri- Novi Ligure 206 Vlak
  12 23 mei Cuneo- Pinerolo 146 Heuvels, vlak slot
  13 24 mei Pinerolo- Ceresole Reale 188 Bergen
  14 25 mei Saint-Vincent- Courmayeur 131 Bergen
  15 26 mei Ivrea- Como 237 Heuvels
  - 27 mei Rustdag --
  17 28 mei Lovere- Ponte di Legno 226 Bergen
  17 29 mei Commezzadura-
  Anterselva/Antholz
  180 Bergen
  18 30 mei Valdaora/Olang -
  Santa Maria di Sala
  220 Vlak
  19 31 mei Treviso-
  San Martino di Castrozza
  151 Bergen
  20 1 juni Feltre-
  Croce d’Aune/ Monte Avena
  194 Bergen
  21 2 juni Verona- Verona 15.6 Tijdrit

  Giro D’Italia live

  De échte diehard fans kunnen natuurlijk een ticket naar Italië boeken om daar live naar de wielrenners te kijken. Maar ook voor de thuisblijvers is het mogelijk om de Giro D’Italia live te kijken. Vroeger zat men voor de buis gekluisterd om de wedstrijden op NPO 1 te kijken, maar tegenwoordig wordt de Giro D’Italia live uitgezonden via Eurosport.
  En wist je dat er een Giro D’Italia livestream is? Via de Eurosport player kijk je naar de Giro D’Italia livestream op je laptop (via de website) of op je telefoon of iPad (via de Eurosport app). Dus ga jij ook naar de Giro kijken dit jaar?

  Wielrennen op tv

  Natuurlijk zijn er nog genoeg andere wielerwedstrijden om via de televisie te volgen, en bij Digitenne ook nog eens in HD resolutie! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Tour de France in juli en de Vuelta in augustus en september? Samen met de Giro D’Italia behoren ze tot de wereldtop van de wielerwedstrijden. Zeker het kijken waard dus!
  Toch geen zin om wielrennen op tv te volgen? Of kijk je liever naar andere sportwedstrijden zoals de Champions League? In onze tv-gids zie je wat er nog meer op televisie is en wanneer jouw favoriete sportwedstrijden worden uitgezonden.

  Veel kijkplezier!