Digitenne camping onderzoek 2022: Nederlanders kiezen weer vaker voor het buitenland

Tijdens de Covid pandemie zagen we een stijging in populariteit van Nederlandse campings. Maar welke bestemming is anno 2022 het populairst onder Nederlandse campinggangers? Willen we nog kamperen? En zo ja, waar willen we naartoe? Om deze vragen te beantwoorden analyseerden we een sample van de 1000 meest gezochte termen in Google. Met de hulp van historische data uit Google Keyword Planner en Ahrefs presenteren we een aantal interessante trends en inzichten.

De belangrijkste inzichten in een notendop

  • Onze data laat zien dat Nederland begin 2022 minder interesse heeft in kamperen dan in 2021. In maart 2022 werd online 20,3% minder gezocht naar campings dan in maart 2021.

  • De Nederlandse interesse in kamperen is in 2022 wél groter dan in 2019, voor de Covid pandemie. Begin 2022 zochten we gemiddeld 1,5x vaker naar campings dan in begin 2019. 

  • Binnenlandse bestemmingen zijn na de pandemie gedaald in populariteit. In maart 2021 zochten één miljoen Nederlanders naar een kampeerplek in Nederland. In maart 2022 slonk dit aantal naar slechts een half miljoen.

  • Uit de data blijkt dat provincie Gelderland, met name de Achterhoek, veruit de populairste binnenlandse bestemming is onder Nederlanders. Ruim 25% van de geïnteresseerden in een binnenlandse camping zocht in maart 2022 naar een camping in Gelderland.

  • Frankrijk is momenteel de populairste buitenlandse kampeerbestemming onder Nederlanders. Ruim 16% van alle geïnteresseerden zoekt in 2022 naar een kampeerbestemming in Frankrijk. Dit is op hetzelfde niveau als in 2019.

  • We ontdekten een stijging in populariteit van kampeerbestemmingen Frankrijk, Italië en Spanje na Covid. Begin 2022 zoeken we gemiddeld 47% vaker naar een kampeerplek in Frankrijk, Italië of Spanje dan in 2019. Dit is meer dan voor de Covid pandemie. 

Lees hieronder in detail over deze inzichten.

Nederland heeft in 2022 minder interesse in kamperen dan in 2021

In Nederland werd afgelopen maart zo’n 20,3% minder online gezocht naar campings dan in het jaar ervoor. 

De start van het kampeerseizoen in 2020 werd getekend door de eerste Covid-lockdown, waarbij ook de campings in Nederland werden gesloten. Logischerwijs was daarom de interesse naar campings in maart historisch laag. 

In maart 2021 waren de campings open, maar werd reizen naar het buitenland ontmoedigd door hoge besmetting cijfers en internationale reisrestricties.  

Buitenlandse kampeerplek populairder onder Nederlanders dan vorig jaar

Waarschijnlijk vanwege de internationale reisrestricties zochten ruim één miljoen Nederlanders begin vorig jaar naar een binnenlandse camping. Begin 2022 zien we dit aantal halveren. Waar gaan deze reizigers nu naartoe? Uit historische zoekdata uit Google Keyword Planner blijkt: met name buitenlandse campings. 

Frankrijk populairste kampeerland, gevolgd door Italië en Duitsland

Van de buitenlandse kampeerbestemmingen is Frankrijk in 2022 het populairste land. Ruim 16% van alle geïnteresseerden in een buitenlandse bestemming zoekt  binnen Frankrijk. Wanneer je kijkt naar de populariteit van Frankrijk voorgaand de pandemie, dan is dit geen verrassing. Ook begin 2019 was Frankrijk namelijk de populairste buitenlandse kampeerbestemming. 

Begin 2022 zoeken we minimaal 47% vaker naar een kampeerplek in Frankrijk, Italië of Spanje dan in 2019. Dit is opmerkelijk omdat de interesse een stuk groter is dan vlak voor de pandemie. Het is wel belangrijk om te noteren dat deze data uit het begin van het kampeerseizoen komt, en het nog onduidelijk is of deze trend doorzet in de lente en zomer van 2022. 

Gelderland de populairste binnenlandse bestemming onder Nederlanders

Van de ruim 500.000 zoekopdrachten naar een binnenlandse kampeerbestemming was ruim 25% op zoek naar een camping in Gelderland. Met name de Achterhoek is populair onder de kamperende Nederlander.

Discussie

Bij het in acht nemen van de bovenstaande onderzoeksresultaten raden wij aan de onderstaande bevindingen mee te wegen in de genomen conclusies.

  • Zoekvolumes zijn geschat op basis van Google Keyword Planner en Ahrefs. Het gebruik van zoekvolumes om populariteit te meten is een veelvoorkomend en breed ondersteunde onderzoeksmethode, maar blijft slechts een schatting van het concept ‘populariteit’ of ‘interesse’.

  • De dataset bestaat uit non-branded zoektermen van campings met een maandelijks zoekvolume van 300 of meer. Als we het hebben over de populariteit van campings in een gebied, drukken we dat uit in een maandelijks opgeteld zoekvolume van keywords waar dat gebied bij naam in voorkomt.

  • De gebruikte zoekvolumes zijn van de meest voorkomende zoektermen per streamingdienst. Deze kunnen variëren per zoekterm, vooral wanneer in de merknaam gebruik wordt gemaakt van leestekens (zoeken op ‘+’ of ‘plus’ of het gebruik van ‘&’ of ‘en’) of langere namen (zoeken op ‘camping met zwembad nabij Parijs’, ‘kleine camping Bakkum’, etc. in plaats van enkel op ‘camping Nederland’).