21 januari is het zover dan staat Blue Monday weer voor de deur. In dit artikel vertellen we je meer over het fenomeen Blue Monday én zetten wij de leukste (inter)nationale feel-good films voor je op een rijtje om je op de 21e op te beuren. Dus: pyjama aan, gordijnen dicht, televisie aan en let’s beat those blues.

Wat is Blue Monday?

De term “Blue Monday” is bedacht voor de (zogenaamd) meest deprimerende dag van het jaar. Blue Monday valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari. Dit jaar valt Blue Monday op maandag 21 januari 2019.


Wie heeft Blue Monday bedacht?

Het fenomeen Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Arnall bedacht een (naar eigen zeggen) wetenschappelijke formule die aan zou tonen dat er maandag in januari is waar veel mensen zich neerslachtig of somber voelen (“feeling blue"). Deze dag valt op de maandag van de laatste volle week in januari en wordt dus Blue Monday genoemd. Dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn, hangt samen met een aantal factoren. De feestdagen zijn lang en breed achter de rug, goede voornemens zijn vaak deels of volledig mislukt, de dagen zijn donker en koud, vakanties lijken nog eindeloos ver en de bankrekening is volledig geplunderd na de dure decembermaand.


Wat is er waar van Blue Monday?

Bij het fenomeen Blue Monday én de formule waarop Blue Monday gebaseerd zou zijn, kunnen echter de nodige vraagtekens worden geplaatst. Arnall, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, wordt ervan beschuldigd zijn naam aan Blue Monday te hebben verkocht. Volgens The Guardian, een Britse krant, was het persbericht inclusief formule namelijk al geschreven door een PR-bureau in opdracht van het Britse Sky Travel. Om de geloofwaardigheid van Blue Monday te vergroten, heeft Sky Travel aan verschillende academici geld geboden om hun naam aan het fenomeen en de formule te verbinden. Daar komt bij dat niet duidelijk is hoe de Blue Monday-formule is samengesteld.


Wat te doen op Blue Monday?

Of Blue Monday nu wel of niet met een (flinke) korrel zout moet worden genomen; dat de dagen in januari nog koud en donker zijn, staat in elk geval vast. Reden genoeg dus om lekker binnen te blijven, de televisie aan te zetten en op de bank onder een kleedje te kruipen. Zet een van de onderstaande films op en de Blue Monday blues is zo over!


Intouchables (2012)

De Franse film Intouchables vertelt het waargebeurde verhaal van Philippe, een rijke aristocraat van middelbare leeftijd die na een paraglide-ongeluk vrijwel volledig verlamd is geraakt, en Driss, een jonge ex-delinquent uit een Parijse buitenwijk. Wanneer Driss onbedoeld als verzorger van Philippe bij hem komt inwonen, ontstaat tussen Philippe en Driss een bijzondere vriendschap. Intouchables is een echte feel-good film, maar wél met diepgang. Bekijk Intouchables via Netflix.Soof (2013)

Soof nadert de veertig en heeft alles; een huwelijk, drie gezonde kinderen, een cateringbedrijfje en een dak boven haar hoofd. Toch vraagt ze zich af: is dit het dan? Wanneer Soof de charismatische Amerikaanse choreograaf Jim tegen het lijf loopt, dreigt haar leven in sneltreinvaart te ontsporen. Een tikkeltje voorspelbaar, maar wel een echte feel-good film en kijkt makkelijk weg. Je kunt Soof bekijken via Videoland. Wil je meer Soof? De film kent een vervolg: Soof 2 (2016). Ook Soof 2 is op Videoland te vinden.


La La Land (2016)

La La Land  is een musicalfilm met maar liefst veertien Oscarnominaties (evenveel als recordhouders All About Eve  en Titanic), waarvan zes Oscars ook daadwerkelijk zijn gewonnen. La La Land vertelt het verhaal van Mia en Sebastian. Mia is serveerster, maar droomt van een carrière als actrice. Sebastian, jazzmuzikant, droomt van een eigen club. Mia en Sebastian ontmoeten elkaar per toeval en worden verliefd. Ze stimuleren elkaar hun dromen waar te maken én met succes. Keerzijde is dat het succes hen geleidelijk uit elkaar drijft. Zin in dans en muziek? Zet dan La La Land  aan!Coco (2017)

In Santa Cecilia (Mexico) droomt de twaalfjarige Miguel ervan muzikant te worden. Zijn familie verbiedt hem dat echter. Tijdens Día de Muertos (Dag van de Doden) bezoekt Miguel het hiernamaals waar hij op zoek gaat naar zijn voorvader om zijn familieverleden beter te begrijpen. Coco is bekroond met een Golden Globe voor beste animatiefilm en twee Oscars, eentje voor beste lange animatiefilm en eentje voor beste filmsong. Je kunt Coco bekijken via Netflix.

Tip: ook andere animatiefilms (denk onder meer aan Despicable Me, Monsters University en Finding Dory) zullen je ongetwijfeld opbeuren.
Doris (2018)

Fan van Bridget Jone's Diary? Dan mag je Doris zeker niet missen. Aan de vooravond van haar vijfenveertigste verjaardag maakt Doris de balans op: gescheiden, werkloos en op een dood punt aanbeland. Een sneu geval, zoals Doris zelf zegt. Net als Soof is Doris enigszins voorspelbaar, maar valt zeker in de categorie feel-good en ook hier geldt: kijkt lekker makkelijk weg.Liever iets anders kijken?

Wil je liever iets anders kijken? Check dan de tv-gids om te bekijken welke tv-programma’s en films op maandag 21 januari 2019 worden uitgezonden.

Bestel direct Digitenne Meer informatie