Satelliet of draadloos tv-kijken?
De 3 grootste verschillen onder de loep

Eens in de zoveel tijd vraag je jezelf af hoe je jouw televisiebeelden wilt ontvangen. Vroeger was deze keuze eenvoudig: even wat kabels in je huis doortrekken en plaatsnemen achter jouw beeldbuis, done! Maar voor wie de herinneringen aan nauwe kruipruimtes en kapot getrokken kabels nog (te) vers in het geheugen staan gegrift is het goed om te weten dat er ook andere opties zijn, namelijk draadloos of via de satelliet tv-kijken. In deze blog maken we je wegwijs in de overeenkomsten en verschillen tussen beiden zodat je beslagen ten ijs komt om jouw keuze te maken.

Draadloos- en satelliet tv-kijken

Zoals eerder beschreven hoeven er voor beide opties geen kabels meer doorgetrokken te worden. Maar...hoe ontvang je dan beeld en geluid? Bij draadloze televisie worden beeld en geluid door zendmasten via de ether verzonden, via de lucht op aarde dus. Een televisie antenne ontvangt dit en zet dit vervolgens om in een signaal wat de televisie kan weergeven in beeld en geluid. Deze techniek is, buiten dat de apparaten van stroom moeten worden voorzien, draadloos. Dit is een groot voordeel omdat je zo in het hele dekkingsgebied van de zendmasten televisie kunt kijken zonder dat je kabels hoeft door te trekken.
Televisiekijken via de satelliet verloopt iets anders. Het televisie signaal wordt door een satelliet vanuit de ruimte verstuurd en ontvangen door een schotel op aarde die bijvoorbeeld op het dak van iemands huis staat. Het ontvangen signaal wordt vervolgens door een decoder weer omgezet in een signaal dat de televisie kan weergeven in beeld en geluid. Ook bij deze methode hoef je dus geen kabels door te trekken in je huis. Daarbij komt dat bij beide methodes de beeldkwaliteit veel beter is omdat het digitale televisie is in plaats van analoog via de kabel. In grote lijnen lijkt het dan ook alsof de techniek van draadloos en satelliet op hetzelfde neerkomen. Echter zit het hem in de details waarin beide diensten van elkaar verschillen en die daardoor effect hebben op jouw televisie plezier. Hieronder de drie grootste verschillen tussen draadloos- en satelliettelevisie.

1. To schotel or not to schotel

Als kijker heb je niet direct veel te maken met de zendmasten die het televisiesignaal de ether insturen of de satelliet die in orbit om de aarde heen zweeft. Maar voor jouw directe leefomgeving kan de keuze tussen draadloos- of satelliettelevisie wel degelijk uitmaken. Veel wooncorporaties en gemeenten hebben strikte regelgeving wat betreft het hebben van een schotel. Om deze reden is het raadzaam om vooraf aan je beslissing te checken of het installeren van een schotel is toegestaan. En zo ja, of het mogelijk is om aan de veelgebruikte voorwaarde te voldoen door de schotel zoveel mogelijk te verstoppen van het straatbeeld. Draadloze televisiesignalen daarentegen worden doorgaans ontvangen op kleine antennes die je bijvoorbeeld tegen de binnenkant van je raam kunt zetten. Deze zijn dus klein en compact waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om het straatbeeld, want de antennes vallen veel minder op.

2. Het aanbod

Een ander groot verschil tussen draadloos- en satelliettelevisie kijken is het zenderaanbod. Doordat satelliettelevisie een groter aardoppervlakte bedient, een satelliet dekt doorgaans meer dan ons kleine kikkerlandje, is het zenderaanbod enorm. Met sommige satellieten kun je wel 400 zenders ontvangen. Een kanttekening is wel dat hier een onderscheid moet worden gemaakt tussen gratis en betaalde zenders. In Nederland zijn bijvoorbeeld zenders als RTL, SBS en Net5 betaalde zenders, je moet hiervoor dus een abonnement afsluiten om deze te kunnen zien. Dit geldt óók voor de publieke omroep en steeds meer lokale zenders zullen hiernaar overstappen omdat satelliet distributie te prijzig wordt voor de zender zelf. Je bent dus nog niet klaar als je de investering voor de installatie van een schotel hebt gedaan. Bij draadloze tv is het zenderaanbod door de bandbreedte beperkter en zitten doorgaans de meest populaire zenders in het vaste pakket van ongeveer 30 zenders. Eigenlijk betaal je dus bij zowel satelliet als draadloos voor de meest favoriete zenders en zit het verschil in dat je bij satelliet veel meer zenders hebt. Echter kun je je afvragen of je daadwerkelijk zenders buiten die populaire zenders gaat bekijken en het prijsverschil tussen draadloos en satelliet tv, waarbij satelliettelevisie prijziger is, ervoor over hebt.

3. Het gebruiksgemak

Kiezen vóór of tegen de schotel, of tussen alle favoriete of 400 zenders zijn keuzes die je vooraf kunt maken. Maar ook bij het gebruiksgemak stilstaan kan jou helpen bij jouw keuze tussen satelliet of draadloze televisie. Bij de satelliet moet je je dus nog bedenken dat er een schotel geïnstalleerd moet zijn op de plek waar je wilt kijken, echt flexibel is het televisie kijken daardoor niet. Met draadloos kun je met de postcodecheck kijken of er ontvangst is op jouw locatie en is de installatie van je kleine, compacte antenne bijna plug and play. Je hebt altijd ontvangst en zapt sneller tussen de verschillende zenders omdat je niet op een signaal vanuit de ruimte hoeft te wachten. Dit is bij satelliet kijken wel het geval. Ook zal er weinig tot geen beeld zijn zodra het zicht op de satelliet verminderd is door slecht weer, waar de ontvanger bij draadloos geen moeite mee zal hebben en je onbezorgd televisie kunt kijken.

We hopen dat we je wegwijs hebben kunnen maken in de 3 grootste verschillen en dat je zo gemakkelijker je keuze kunt maken tussen satelliet en draadloos televisie!

Ook leuk om te lezen: